Wat is een virus?

Virussen zijn kleine deeltjes van genetisch materiaal (ofwel DNA of RNA) die zijn omgeven door een eiwitmantel. Sommige virussen hebben ook een vette "envelope" bekleding. Ze zijn niet in staat om te reproduceren op hun eigen. Virussen zijn afhankelijk van de organismen die ze infecteren (hosts) voor hun voortbestaan. Virussen krijgen een slechte rap, maar ze voeren ook een groot aantal belangrijke functies voor mensen, planten, dieren, en het milieu. Bijvoorbeeld, sommige virussen beschermen van de gastheer tegen andere infecties. Virussen ook deelnemen aan het proces van evolutie door genen over te dragen tussen verschillende species. In het biomedisch onderzoek, gebruiken wetenschappers virussen om nieuwe genen in cellen.

Wanneer de meeste mensen horen het woord "virus", denken ze van ziekteverwekkende (pathogene) virussen, zoals de verkoudheid, Influenza, waterpokken, human immunodeficiency virus (HIV), en anderen. Virussen kunnen invloed hebben op veel gebieden in het lichaam, met inbegrip van de reproductieve, ademhaling, en gastro-intestinale systemen. Ze kunnen ook van invloed op de lever, de hersenen en de huid. Onderzoek toont aan dat die virussen betrokken zijn bij vele vormen van kanker ook.

Wat is een virale infectie?

Een virale infectie een toename van schadelijke virussen in het lichaam. Virussen kunnen niet reproduceren zonder de hulp van een gastheer. Infecteren van een gastheer door het inbrengen van het genetisch materiaal in de cellen en kaping de cel interne regelingen meer virusdeeltjes te maken. Met een actieve virale infectie, een virusmaakt kopieën van zichzelf en barst van de gastheercel (doden) naar de nieuw gevormde virusdeeltjes bevrijden. In andere gevallen, virusdeeltjes “bud” van de gastheercel over een periode van tijd voordat het doden van de gastheercel. Hoe dan ook, de nieuwe virusdeeltjes zijn vervolgens vrij om andere cellen te infecteren. Symptomen van de virale ziekte optreden als gevolg van celbeschadiging, vernietiging van weefsel en de bijbehorende immuunrespons.

Bepaalde virussen - zoals degenen die ervoor zorgen dat waterpokken en koortsblaasjes -- kan zijn inactiefof “latente” na de eerste infectie. Bijvoorbeeld, kunt u een koortslip die uitbreekt en dan geneest hebben. De koortslip virus blijft in je cellen in een slapende toestand. Op een later tijdstip, een trigger, zoals stress, zonlicht, of iets anders, kan het virus reactiveren en leiden tot nieuwe symptomen. Het virus maakt meer kopieën van zichzelf, lanceert nieuwe virusdeeltjes, en doodt meer gastheercellen.

Hoe lang virale infecties besmettelijk?

Besmettelijkheid verwijst naar het vermogen van een virus van een persoon (of gastheer) te verzenden naar een andere. Virale infecties zijn besmettelijk voor kortere of langere tijd, afhankelijk van het virus. Een incubatietijd verwijst naar de tijd tussen blootstelling aan een virus (of een ander pathogeen) en het optreden van de symptomen. De besmettelijke periode van virus is niet noodzakelijk overeenkomstig de incubatieperiode.

Bacteriën vs. Virus

Virussen en bacteriën zijn twee soorten potentieel ziekteverwekkende (pathogene) deeltjes. Virussen zijn veel kleiner dan bacteriën en kan niet reproduceren zonder dehulp van een gastheer. Bacteriën zijn in staat om te reproduceren op hun eigen. De symptomen van virale en bacteriële ziekten zijn soms vergelijkbaar. Een arts kan de onderliggende oorzaak van een ziekte op basis van de symptomen van de patiënt en andere factoren bepalen. Lab tests kunnen helpen verduidelijken of een ziekte wordt veroorzaakt door een virus, bacteriën of andere besmettelijke agent of ziekteproces.

virus Transmission

Virussen kunnen op verschillende wijzen worden overgedragen. Sommige virussen kan verspreiden door middel van aanraking, speeksel, of zelfs de lucht. Andere virussen kunnen via seksueel contact of door het delen van besmette naalden worden overgedragen. Insecten zoals teken en muskieten kunnen fungeren als "vectoren" overdragen van een virus van twee hosts. Besmet voedsel en water zijn andere potentiële virale infectie.

Respiratoire virale infecties

Respiratoire virale infecties invloed hebben op de longen, neus en keel. Deze virussen worden meestal verspreid door het inademen van druppeltjes met virusdeeltjes. Voorbeelden hiervan zijn:

 • rhinovirusis het virus dat het vaakst veroorzaakt de verkoudheid, maar er zijn meer dan 200 verschillende virussen die verkoudheid veroorzaken. Cold symptomen zoals hoesten, niezen, mildehoofdpijnen keelpjn meestal duren tot 2 weken.
 • seizoensgriepis een ziekte die ongeveer 5% tot 20% van de bevolking in de VS elk jaar beïnvloedt. Meer dan 200.000 mensen per jaar worden jaarlijks in de VS in het ziekenhuis als gevolg van complicaties van de griep. Griepachtige symptomen zijn ernstiger dan de symptomen van verkoudheid en vaakomvatten spierpijn en ernstige vermoeidheid. De griep heeft ook de neiging om op te komen plotseling meer dan een verkoudheid.
 • Respiratoir Syncytieel Virus (RSV) is een infectie die zowel de bovenste luchtwegen (zoals verkoudheden) en onderste luchtweginfecties veroorzaken (zoals longontstekingen bronchiolitis). Het kan zeer ernstig bij baby's, kleine kinderen, en oudere volwassenen.

Frequent handen wassen, voor de neus en mond bij hoesten of niezen, en contact met besmette personen te vermijden kan de verspreiding van infecties van de luchtwegen te verminderen. Desinfecteren van harde oppervlakken en niet aanraken van de ogen, neus en mond kan helpen verminderen transmissie ook.

Virale huidinfecties

Virale infecties van de huid kan variëren van mild tot ernstig en leveren vaak een uitslag. Voorbeelden van virale huidinfecties omvatten:

 • molluscum contagiosumveroorzaakt kleine, vleeskleurig hobbels het meest voor bij kinderen van 1 tot 10 jaar oud; Echter, mensen van alle leeftijden kunnen het virus te verwerven. De bulten verdwijnen meestal zonder behandeling, meestal in 6 tot 12 maanden.
 • Herpes simplex virus-1 (HSV-1)is de gemeenschappelijke virus dat een koortslip veroorzaakt. Het is via speeksel overgebracht door zoenen of het delen van voedsel of drank met een besmet persoon. Soms HSV-1 genitaleherpes. Naar schatting 85% van de mensen in de VS hebben HSV-1 tegen de tijd dat ze in hun jaren '60.
 • Varicella-zoster-virus (VZV)veroorzaakt jeukende, dat bol staat van blaren, vermoeidheid en hoge koorts kenmerkend zijn voor waterpokken. De waterpokken vaccin is 98% effectief in het voorkomen van besmetting. Mensen die waterpokken hebben gehad (of in uiterst zeldzame gevallen, mensen die de waterpokken vaccin hebben gekregen) zijn een verhoogd risico op het ontwikkelen vangordelroos, Een ziekte veroorzaakt door hetzelfde virus. Gordelroos kan zich op elke leeftijd, maar komt het meest voor bij mensen van 60 jaar of ouder zijn.

De beste manier om virale infecties huid te voorkomen is om te voorkomen dat de huid-op-huid contact (in het bijzonder de gebieden die een uitslag of zweren) met een besmet persoon. Sommige virale infecties van de huid, zoals het varicella-zoster-virus, worden ook doorgegeven door een lucht route. Gemeenschappelijke douches, zwembaden, en verontreinigd handdoeken kunnen ook potentieel de haven bepaalde virussen.

Voedselgebonden virale infecties

Virussen zijn een van de meest voorkomende oorzaken van voedselvergiftiging. De symptomen van deze infecties is afhankelijk van het betrokken virus.

 • Hepatitis Ais een virus dat de lever voor een paar weken tot beïnvloedt tot enkele maanden. De symptomen kunnen gele huid omvatten, misselijkheid,diarreeEn braken. Tot 15% van de besmette mensen ervaren terugkerende ziekte binnen 6 maanden na de infectie.
 • norovirusheeft gemeld verantwoordelijk voor uitbraken van ernstige gastro-intestinale ziekte die gebeuren op cruiseschepen te zijn, maar het veroorzaakt ziekte in vele situaties en locaties. Ongeveer 20 miljoen mensen in de VS te worden ziek van deze zeer besmettelijke virussen per jaar.
 • rotavirus veroorzaakt ernstige, waterige diarree die kan leiden tot uitdroging. Iedereen kan rotavirus krijgen, maar de ziekte komt het meest voor bij baby's en jonge kinderen.

Rotavirussen en noroviruses zijn verantwoordelijk voor vele (maar niet alle) gevallen van virale gastro-enteritis, die ontsteking van de maag en darmen veroorzaakt. Mensen kunnen de termen “maag virus” of “buikgriep” te gebruiken om te verwijzen naar virale gastro-enteritis, die misselijkheid, braken, diarree veroorzaakt, enbuikpijn.

Het is niet prettig om na te denken over, maar door voedsel overgedragen virale ziekten worden via de fecaal-orale route overgedragen. Dat betekent dat een persoon krijgt het virus door inname van virusdeeltjes die door de uitwerpselen van een besmette persoon zijn vergoten. Iemand met dit type van het virus, die hun handen niet wassen na het gebruik van het toilet kan het virus aan anderen over te dragen door handen schudden, het bereiden van voedsel, of het aanraken van harde oppervlakken. Verontreinigd water is een andere mogelijke bron van infectie.

 

Seksueel overdraagbare virale infecties

Seksueel overdraagbare virale infecties verspreid door contact met lichaamsvloeistoffen. Sommige seksueel overdraagbare infecties kunnen ook via het bloed (bloed overdraagbare transmissie).

 • Human papillomavirus (HPV)is de meest voorkomende seksueel overdraagbare infectie in de Verenigde Staten. Er zijn veel verschillende typen HPV. Sommige veroorzaken genitale wratten, terwijl anderen het risico verhogenbaarmoederhalskanker. Vaccinatie kan beschermen tegenkanker-causing stammen van HPV.
 • Hepatitis Bis een virus dat ontsteking veroorzaakt in de lever. Het wordt overgedragen via besmet bloed en lichaamsvloeistoffen. Sommige mensen met het virus geen symptomen hebben, terwijl anderen het gevoel dat ze de griep. DehepatitisB-vaccin is meer dan 90% effectief in het voorkomen van besmetting.
 • genitale herpesis een veel voorkomende seksueel overdraagbare infectie veroorzaakt door het herpes simplex virus-2 (HSV-2). Herpes simplex virus-1 (HSV-1), het virus dat verantwoordelijk is voor koortsblaasjes, kan soms ook leiden tot genitale herpes. Er is geen remedie voor genitale herpes. Pijnlijke zweren vaak terugkeren tijdens uitbraken. Antivirale geneesmiddelen kunnen zowel het aantal en de lengte van uitbraken verminderen.
 • Humaan immunodeficiëntievirus (HIV)is een virus dat bepaalde soorten van T-cellen van het immuunsysteem aantast. Progressie van de infectie vermindert het vermogen van het lichaam om ziekte en infecties te bestrijden, wat leidt tot acquired immune deficiency syndrome (AIDS). HIV isuitgezonden door in contact met bloed of lichaamsvloeistoffen van een geïnfecteerd persoon.

Mensen kunnen het risico op het krijgen van een seksueel overdraagbare virale infectie te verminderen door zich te onthouden van seks of alleen het hebben van seks, terwijl in een monogame relatie met iemand die een seksueel overdraagbare aandoening heeft. Met behulp van eencondoomdaalt, maar niet geheel te elimineren, het risico om een seksueel overdraagbare infecties. Het minimaliseren van het aantal seksuele partners en het vermijden van intraveneus drugsgebruik zijn andere manieren om het risico van het verwerven van seksueel overdraagbare en bloodborne virale infecties te verminderen.

Andere virale infecties

Virussen zijn er in overvloed in de wereld en leiden tot vele andere infecties, variërend van mild tot levensbedreigend.

 • Epstein-Barr virus (EBV)is een soort van herpes virus dat wordt geassocieerd met koorts, vermoeidheid, gezwollen lymfeklieren en een vergrote milt. EBV is een veel voorkomend virus dat ervoor zorgtklierkoorts("mono"). Meer dan 90% van de volwassenen zijn geïnfecteerd met deze “kissing disease”, die wordt voornamelijk verspreid via speeksel.

 • West-Nijlvirus (WNV)is een virus dat de meeste vaak wordt overgedragen door besmette muggen. De meeste mensen (70% tot 80%) met WNV geen symptomen hebben, terwijl anderen een koorts, hoofdpijn en andere symptomen ontwikkelen. Minder dan 1% van de mensen met WNV ontwikkelen van een ontsteking van de hersenen (encefalitis) of ontsteking van het weefsel rond de hersenen en het ruggenmerg (meningitis).
 • virale meningitisis een ontsteking van het slijmvlies van de hersenen en het ruggenmerg die hoofdpijn, koorts, stijve nek en andere symptomen veroorzaakt. Veel virussen kunnen hersenvliesontsteking veroorzaken, maar een groep van virussen genaamd enterovirussen zijn meestal de schuld.

Antivirale medicatie en andere behandelingen

Vele virale infecties op te lossen op hun eigen zonder behandeling. Andere tijden, de behandeling van virale infecties is gericht op verlichting van de symptomen, niet bestrijding van het virus. Bijvoorbeeld, koude geneeskunde helpt verlichten de pijn en de congestie in verband met de kou, maar het werkt niet rechtstreeks op de koude virus.

Er zijn een aantal medicijnen die direct op virussen. Dit zijn de zogenaamde antivirale geneesmiddelen. Zij werken door het remmen van de productie van virusdeeltjes. Sommige interfereren met de productie van viraal DNA. Te voorkomen dat anderen virussen uit het invoeren van gastheercellen. Er zijn andere manieren waarop deze medicijnen werken. Over het algemeen antivirale medicijnen zijn het meest effectief wanneer ze die vroeg in de loop van de initiële virale infectie of terugkerende uitbraak. Verschillende antivirale geneesmiddelen kunnen worden gebruikt om waterpokken, gordelroos, herpes simplex virus-1 (HSV-1), herpes simplex virus 2 (HSV-2), HIV, hepatitis B,hepatitis CEn influenza.

Virussen en Kanker

Virussen plaatst zichzelf in gastheercel DNA om meer virusdeeltjes te maken. Kanker is een ziekte die ontstaat als gevolg van mutaties of veranderingen aan DNA. Omdat virussen invloed op het DNA van gastheercellen, zijn virussen bekend bij te dragen aan verschillende vormen van kanker. Virussen waarvan bekend is dat het risico op kanker verhogen, zijn:

 • Epstein-Barr virus (EBV) voor nasofaryngeale kanker, Burkitt lymfoom, Hodgkin-lymfoom, en maagkanker
 • Hepatitis B en hepatitis C leverkanker
 • Humaan immunodeficiëntievirus (HIV) te Kaposi-sarcoo, invasieve baarmoederhalskanker, Lymfomen, en andere vormen van kanker
 • Humane T-lymfotrope virus-1 (HTLV-1) voor T-cel leukemie / lymfoom (ATL)
 • Humaan papilloma virus (HPV) voor hals- kanker
 • Merkelcelpolyomavirus (MCV) voor een zeldzame huidkanker riep Merkel cel carcinoom

Viral ziektepreventie

Vaccins kan het risico van het verwerven van een aantal virale ziekten te verminderen. Vaccins zijn beschikbaar om te helpen beschermen tegen de griep, hepatitis A, hepatitis B, waterpokken, herpes zoster (gordelroos), kankerverwekkende stammen van het humaan papillomavirus (HPV), mazelen / bof / rubella (MMR), polio, hondsdolheid, rotavirus, en andere virussen.

Vaccins variëren in effectiviteit en het aantal doses die nodig is om bescherming te verlenen. Sommige vaccinaties nodig hulpschoten om de immuniteit te behouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *